Χορός της Μαρίας Ρουμλούκι Ημαθίας
Χορός της Μαρίας Ρουμλούκι Ημαθίας .Χορός γυναικών στο εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη, δίπλα στον ποταμό Αλιάκμονα, στην πεδινή περιοχή της Ημαθίας. Οι γυναικείοι χοροί στο Ρουμλούκι είναι χαρακτηριστικοί τελετουργικοί και αρχέγονοι.
Ο πιο δημοφιλής γυναικείος χορός του Ρουμλουκίου είναι ο χορός «Της Μαρίας». Είναι ένα παλιό τραγούδι της περιοχής, το οποίο ελάχιστα πλέον το τραγουδούν οι παλιοί μερακλήδες των χωριών του κάμπου. Συνήθως, ακούμε την οργανική του εκδοχή με τη ζυγιά των ζουρνάδων. Ρυθμικά μιλάμε για έναν αργό, βαρύ, τελετουργικό στο ύφος χορό, με βαθιά εσωτερικότητα.
Το τραγούδι «της Μαρίας» είναι τραγούδι της αγάπης όπου η πρωταγωνίστρια Μαρία, εξιστορεί τον καημό της στη συννυφάδα της. Της λέει πως δεν αγαπά αυτόν που την προορίζουν να παντρευτεί αλλά κάποιον άλλον.
Ωστόσο, ο κύριος Δημήτριος Πανταζόπουλος μας αναφέρει μια διαφορετική διάσταση στο τραγούδι. Από το βιβλίο του “Τ’ αντέτια μας – Ήθη και έθιμα από το Ρουμλούκι”. Έτσι, σύμφωνα με τις παραλλαγές που ο ίδιος κατέγραψε σε όλα σχεδόν τα χωριά της περιοχής, το τραγούδι εκφράζει “τον πόνο της Ρουμλουκιώτισσας που εγκλείστηκε στο χαρέμι κάποιου Ιμπραήμ Πασά. Πιθανόν του αντικαταστάτη του Αβδού Λουμπούτ που κατέπνιξε την επανάσταση στη Νάουσα και στην περιοχή του Ρουμλουκίου το 1823 με το ολοκαύτωμα της πόλεως και την πυρπόληση όλων των χωριών του Ρουμλουκιού”.