Πρόμαχοι Αλμωπίας .Οι Πρόμαχοι, ως το 1926 είχαν το όνομα Μπάχοβο. Είναι ένα από τα βορειότερα χωριά της περιοχής, χτισμένο στις υπώρειες της οροσειράς του Βόρα. Ανήκει στην περιοχή της Αλμωπίας, περιοχή η οποία στα μεσαιωνικά χρόνια είχε την ονομασία «Μογλενά» και κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας την ονομασία «Καρατζόβα».

Η Αλμωπία είναι μια περιοχή, στις βόρειες άκρες του ελληνισμού. Ανήκε κάποτε στο μεγάλο Μακεδονικό βασίλειο. Σύμφωνα με την μυθολογία το όνομα το έδωσε ο Άλμωπος, γιος του Ποσειδώνα και της Έλλης. Στα πρώιμα βυζαντινά χρόνια η περιοχή είχε το όνομα Ενωτία. (απ’ την ομώνυμη πόλη-φρούριο και έδρα της Βυζαντινής διοίκησης). Eνώ με την κάθοδο και την εγκατάσταση των σλαβικών φυλών πήρε το όνομα «Μογλενά», λέξη σλαβική που μπορεί να αποδοθεί ως «ομιχλώδης τόπος». Στο ίδιο μοτίβο, οι Οθωμανοί κατακτητές μετονόμασαν την περιοχή σε «Καρατζόβα», που σημαίνει «μαύρη πεδιάδα», λόγω της συχνής καταχνιάς στην περιοχή.

Η μακραίωνη, πολυκύμαντη και ταραχώδης ιστορία του τόπου άφησε έντονο το αποτύπωμα στο χορευτικό και τραγουδιστικό ρεπερτόριο της περιοχής και όχι μόνο. Οι κάτοικοι των Προμάχων είχαν την φήμη για την χορευτική τους δεινότητα στους δημοφιλείς σκοπούς και χορούς της περιοχής:

Συρτός,

Τρίτε πάτα,

Μουλάεβο,

Κίτου μαρ’ Κίτου,

Ισίν Μπέιβο,

Γιάνγκε ω Μπουργιάνκε,

Ράμνα,

Καρσιλαμάς και άλλοι πολλοί.

Πηγή: Η ομάδα του syllogoi.com

Σχετικά Άρθρα

Η λαϊκή παράδοση της Κρήτης αποτελεί μια ανεξάντλητη σύγχρονη πολιτιστική οντότητα με ήθη και έθιμα, ...
syllogoi
17 Σεπτεμβρίου 2022
Ήθη & έθιμα στο ακρωτήρι της Πελοποννήσου. Χορός του Γιαρέντη Τη Δευτέρα του Πάσχα στην ...
syllogoi
17 Σεπτεμβρίου 2022
Έθιμα της Κυπαρισσίας. Η γιορτή του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα στις 24 Ιουνίου (ή Ριγανά, ή Ριζικάρη) ...
syllogoi
17 Σεπτεμβρίου 2022