Μετά την Ποντιακή Λαογραφία που είναι υποχρεωτικό μάθημα στο δεύτερο έτος σπουδών στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών.

Η συγκεκριμένη σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αποκτά άλλο ένα μάθημα… κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των Ποντίων, με δεδομένο και ότι πολλοί φοιτητές είναι ποντιακής καταγωγής.

Κάνοντας ομόφωνα δεκτή την πρόταση του Συλλόγου Φοιτητών «Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος» και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.

H Γενική Συνέλευση των καθηγητών αποφάσισε από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 να προστεθεί στο πρόγραμμα σπουδών η εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου – αυτή είναι η πρώτη φορά που μπαίνει σε ελληνικό πανεπιστήμιο αντίστοιχο γνωστικό αντικείμενο.

Μάθημα για την εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου προς το παρόν δεν υπάρχει ούτε στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ που συμπλήρωσε έναν χρόνο ζωής.

Επιστημονικός υπεύθυνος θα είναι ο αναπληρωτής καθηγητής και μέλος στο ΔΣ της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών Ηλίας Πετρόπουλος.

Το «Εκμάθηση της Ποντιακής Διαλέκτου I & II» θα διδάσκεται στο δεύτερο έτος σπουδών, στο χειμερινό και στο εαρινό εξάμηνο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Ηλίας Πετρόπουλος τόνισε ότι το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών είναι το κατεξοχήν και καθ’ ύλην αρμόδιο ακαδημαϊκό τμήμα για τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου, «διότι τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ευρύτερη λεκάνη του Εύξεινου Πόντου».

Ακόμα τόνισε ότι τα μαθήματα θα συμβάλλουν στη διατήρηση, στην επιστημονική μελέτη και στην εμβριθέστερη έρευνα.

Πηγή

Σχετικά Άρθρα

Έναρξη πανηγυριών !Μετά από την εισήγηση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων η ειδική επιτροπή ...
syllogoi
18 Ιουνίου 2021
Πανηγύρια - Θέμα Χρόνου Μετά από έναν μακρύ και δύσκολο χρονικό διάστημα από ότι φαίνεται φτάνουμε ...
syllogoi
7 Μαΐου 2021
Αποκριάτικο Γλέντι Με γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας όλων, το αποψινό αποκριάτικο live streaming ...
syllogoi
10 Μαρτίου 2021