Αυτοί οι δύο όροι που τόσο συχνά χρησιμοποιούνται σήμερα και συγχέονται από το κοινό είναι αντικείμενο μελέτης, διαφωνιών καθώς και θέμα ανάλυσης πολλών επιστημόνων. Το παρών άρθρο είναι μια δικιά μας προσπάθεια να προσεγγίσουμε το πολύπλευρο  αυτό θέμα.

Με τον  όρο παράδοση ορίζουμε ό,τι αναπτύσσεται ιστορικά και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, σε συμπεριφορές, αντιλήψεις ιδέες,  Όταν λέμε παράδοση εννοούμε τις πληροφορίες που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά… Οι πληροφορίες αυτές συνήθως μας λένε για το τι πίστευαν παλιά οι άνθρωποι γύρω από διάφορα θέματα και τις συνέπειες που είχαν. Την παράδοση, όπως καταλαβαίνετε και εσείς, τη διαμορφώνει ο απλός λαός ανάλογα με το πνευματικό και πολιτιστικό του επίπεδο.  

Με τον όρο  του Φολκλορισμού ορίζουμε  τις αναβιώσεις και αναπαραστάσεις των παραδοσιακών μορφών. Ορίζεται ως η συνειδητή αναβίωση και αναγέννηση των πολιτιστικών στοιχείων του παρελθόντος κυρίως της αγροτικής κοινωνίας.  Στην περίπτωση του φολκλορισμού μπορούμε να μιλάμε για διαδικασίες αποπαλαίωσης  του μουσικού και χορευτικού προϊόντος από το καθεαυτό πλαίσιο δημιουργίας του.

Αφού αναλύσαμε την σημασία των δύο όρων  εν συντομία, θα μπορούσαμε να πούμε  ότι ο φολκλορισμός διαχειρίζεται την παράδοση σε πολλές περιπτώσεις. Ορίζεται  ως  αυτό  που συμβαίνει  όταν  η  λαϊκή  κουλτούρα  μεταδίδεται  και επιτελείται από δεύτερο χέρι.

Συμπερασματικά  ο φολκλορισμός  βρίσκεται  εκτός  πλαισίου,  πρόκειται  στην  ουσία  για στρατηγικές   διαχείρισης,   ανακατασκευής,   ερμηνείας,   και μεταμόρφωσης  μιας  συγκεκριμένης  παράδοσης. 

Ο  φολκλορισμός δημιουργεί  το  περιεχόμενό  του  μέσω  της  συνειδητής  επιλογής στοιχείων  της  παραδοσιακής  κουλτούρας  και  απόρριψης  κάποιων άλλων.

Πηγή: Η ομάδα του syllogoi.com

Σχετικά Άρθρα

Πρόμαχοι Αλμωπίας .Οι Πρόμαχοι, ως το 1926 είχαν το όνομα Μπάχοβο. Είναι ένα από τα βορειότερα χωριά ...
syllogoi
20 Ιανουαρίου 2022
Χορός της Μαρίας Ρουμλούκι Ημαθίας .Χορός γυναικών στο εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη, δίπλα στον ποταμό ...
syllogoi
18 Ιανουαρίου 2022
Η Τσούκνα.Η γυναικεία φορεσιά της περιοχής Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλίας -Βόρειας Θράκης ...
syllogoi
17 Ιανουαρίου 2022