Τα πανηγύρια είναι ένα ζωντανό κομμάτι της κοινωνική ζωής του κάθε τόπου καθώς σε αυτά ανταμώνουν οι κάτοικοι, οι ξένοι, οι επισκέπτες και οι ξεριζωμένοι που μεταφυτεύτηκαν στις μεγαλουπόλεις.

Είναι η συνάθροιση, το αντάμωμα η μάζωξη , η συζήτηση το ‘’μαζί’’ η ευκαιρία να βρεθεί κανείς στο ίδιο τραπέζι με συγχωριανούς του, ο ξένος να μάθει την παράδοση του κάθε τόπου καθώς και η αφορμή για γλέντι και χαροκόπι.

Συνήθως τα πανηγύρια γίνονται κυρίως εκτός μεγάλων πόλεων στην επαρχία είτε για θρησκευτικούς είτε για πολιτιστικούς λόγους. Διεξάγονται κατά κύριο λόγο σε υπαίθριους χώρους πχ πλατείες και πλαισιώνονται από παραδοσιακά τραγούδια και χορούς.

Οι χαρές, οι λύπες, οι γάμοι, οι στεναχώριες, τα βαφτίσια, όλες οι κοινωνικές φάσεις της ζωής μας έχουν συνδεθεί με την παράδοση, το γλέντι καθώς και τους παραδοσιακούς μας χορούς.

Το πανηγύρι είναι αυτό που μας κάνει μία παρέα μέσω της ανάγκης που έχουμε όλοι μας να χορέψουμε, να γλεντήσουμε καθώς και να χαρούμε.

Τα πανηγύρια ίσως είναι οι θεματοφύλακες της άυλης κληρονομιάς της κάθε περιοχής και της διαφύλαξης της πολιτιστικής τους ταυτότητας.

Δυστυχώς η φετινή χρονιά είναι λίγο δύσκολη σχετικά με τα πανηγύρια και την πραγμάτωση τους.

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες ίσως δεν βγούνε στις πλατείες να καμαρώσουν τα εγγόνια τους να  χορεύουν , το χωριό τους να σφύζει από ζωή και οι ίδιοι να ζούνε ίσως το πανηγύρι που περιμένουν όλο τον χρόνο.

Για πολλούς νέους που τα πανηγύρια είναι ‘’έξοδος’’ και  διασκέδαση κατά κύριο λόγο του καλοκαιρινούς μήνες και συνεπώς αδημονούν για την διεξαγωγή τους.

Ακόμη και τα μικρά παιδιά ανυπομονούν για το πανηγύρι  προκειμένου να χορέψουν με τις φορεσιές τους, να βοηθήσουν στις εκδηλώσεις, να τρέξουν μέσα στον κύκλο που χορεύουν οι μεγάλοι και φυσικά να πιαστούν στον κύκλο για να μάθουνε χορούς.

Ας ευχηθούμε να περάσει γρήγορα όλη αυτή η αναστάτωση που επικρατεί με τον κορονοϊό και να ζήσουμε και φέτος το καλοκαίρι αξέχαστες και όμορφες στιγμές στα παραδοσιακά μας πανηγύρια που θα μας γεμίσουν τις μπαταρίες για όλο το χειμώνα.

Πηγή: Η ομάδα του syllogoi.com

Σχετικά Άρθρα

Τμήματα Χορού όλων των ηλικιών. Οι εξελίξεις τρέχουν , οι ανακοινώσεις βγαίνουν η μία μετά την άλλη. ...
syllogoi
13 Σεπτεμβρίου 2021
Λέοτο - Περιοχή Πρεσπών Φλώρινας .Χαρακτηριστικός χορός από την περιοχή των Πρεσπών στο νομό ...
syllogoi
12 Σεπτεμβρίου 2021
Τμήματα έως 12 ετών. Για ακόμη μία φορά επιβεβαιωνόμαστε στα γραφόμενα μας!! Απέναντι στους ...
syllogoi
11 Σεπτεμβρίου 2021