Τα πανηγύρια είναι ένα ζωντανό κομμάτι της κοινωνική ζωής του κάθε τόπου καθώς σε αυτά ανταμώνουν οι κάτοικοι, οι ξένοι, οι επισκέπτες και οι ξεριζωμένοι που μεταφυτεύτηκαν στις μεγαλουπόλεις.

Είναι η συνάθροιση, το αντάμωμα η μάζωξη , η συζήτηση το ‘’μαζί’’ η ευκαιρία να βρεθεί κανείς στο ίδιο τραπέζι με συγχωριανούς του, ο ξένος να μάθει την παράδοση του κάθε τόπου καθώς και η αφορμή για γλέντι και χαροκόπι.

Συνήθως τα πανηγύρια γίνονται κυρίως εκτός μεγάλων πόλεων στην επαρχία είτε για θρησκευτικούς είτε για πολιτιστικούς λόγους. Διεξάγονται κατά κύριο λόγο σε υπαίθριους χώρους πχ πλατείες και πλαισιώνονται από παραδοσιακά τραγούδια και χορούς.

Οι χαρές, οι λύπες, οι γάμοι, οι στεναχώριες, τα βαφτίσια, όλες οι κοινωνικές φάσεις της ζωής μας έχουν συνδεθεί με την παράδοση, το γλέντι καθώς και τους παραδοσιακούς μας χορούς.

Το πανηγύρι είναι αυτό που μας κάνει μία παρέα μέσω της ανάγκης που έχουμε όλοι μας να χορέψουμε, να γλεντήσουμε καθώς και να χαρούμε.

Τα πανηγύρια ίσως είναι οι θεματοφύλακες της άυλης κληρονομιάς της κάθε περιοχής και της διαφύλαξης της πολιτιστικής τους ταυτότητας.

Δυστυχώς η φετινή χρονιά είναι λίγο δύσκολη σχετικά με τα πανηγύρια και την πραγμάτωση τους.

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες ίσως δεν βγούνε στις πλατείες να καμαρώσουν τα εγγόνια τους να  χορεύουν , το χωριό τους να σφύζει από ζωή και οι ίδιοι να ζούνε ίσως το πανηγύρι που περιμένουν όλο τον χρόνο.

Για πολλούς νέους που τα πανηγύρια είναι ‘’έξοδος’’ και  διασκέδαση κατά κύριο λόγο του καλοκαιρινούς μήνες και συνεπώς αδημονούν για την διεξαγωγή τους.

Ακόμη και τα μικρά παιδιά ανυπομονούν για το πανηγύρι  προκειμένου να χορέψουν με τις φορεσιές τους, να βοηθήσουν στις εκδηλώσεις, να τρέξουν μέσα στον κύκλο που χορεύουν οι μεγάλοι και φυσικά να πιαστούν στον κύκλο για να μάθουνε χορούς.

Ας ευχηθούμε να περάσει γρήγορα όλη αυτή η αναστάτωση που επικρατεί με τον κορονοϊό και να ζήσουμε και φέτος το καλοκαίρι αξέχαστες και όμορφες στιγμές στα παραδοσιακά μας πανηγύρια που θα μας γεμίσουν τις μπαταρίες για όλο το χειμώνα.

Πηγή: Η ομάδα του syllogoi.com

Σχετικά Άρθρα

Χορός της Μαρίας Ρουμλούκι Ημαθίας .Χορός γυναικών στο εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη, δίπλα στον ποταμό ...
syllogoi
18 Ιανουαρίου 2022
Η Τσούκνα.Η γυναικεία φορεσιά της περιοχής Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλίας -Βόρειας Θράκης ...
syllogoi
17 Ιανουαρίου 2022
Πουστσένο ή Λυτός Χορός. Ο κατεξοχήν διαδεδομένος χορός του νομού Φλώρινας, που παρουσιάζει ποικιλία ...
syllogoi
16 Ιανουαρίου 2022