Ο χορός είναι μορφή καλλιτεχνικής και αθλητικής έκφρασης η οποία γενικά αναφέρεται στην κίνηση του σώματος, συνήθως ρυθμική και σύμφωνη με τη μουσική. Είναι ένας τρόπος επικοινωνίας μέσω του σώματος. Έτσι μπορούν να εκφραστούν διάφορα συναισθήματα.

Ο χορός θεωρείται δικαίως η μητέρα των τεχνών. Είναι η πρώτη τέχνη που δεν απαιτούσε για την εκτέλεσή της τη χρήση του λόγου ή τη χρήση μουσικών οργάνων. Χρειαζόταν μόνο  το ανθρώπινο σώμα ως μέσο έκφρασης επικοινωνίας και δημιουργίας. Η προέλευση της λέξης χορός έχει διάφορες εκδοχές . Μία εκδοχή είναι ότι προέρχεται από τη λέξη “χαρά”, άλλη ότι προέρχεται από τη λέξη “χορονός” δηλαδή κυκλική κίνηση, άλλοι θεωρούν ότι προήλθε από τη λέξη “χώρος “ , ενώ στα Ομηρικά έπη συναντάμε  τις λέξεις “ευρύχορος” και “καλλίχορος πόλις” δηλαδή πόλη με μεγάλους χώρους για την εκτέλεση των χορών.

Ο χορός ως τέχνη εμφανίζεται στην κουλτούρα πολλών οργανωμένων κοινωνιών σε πολλά μέρη του κόσμου, αρκετές  χιλιετίες π.Χ.

Όσον αφορά την Ευρώπη τα θεμέλια του χορού φαίνεται να έθεσαν οι αρχαίοι πολιτισμοί της  Ελλάδας και της Ρώμης.

Στην αρχαία Ελλάδα φαίνεται να υπάρχει στενή σύνδεση του χορού τόσο με την μουσική όσο και με την ποίηση. Η Τερψιχόρη αποτελούσε την Θεά του χορού.

Τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του ελληνικού χορού. Αρχικά, ένας συνδυασμός προφορικών και μη όψεων, κατόπιν η μιμητική του διάσταση και τέλος η ιδιαίτερα παιχνιδιάρικη φύση τούτης της πιο σοβαρής μορφής τελετουργικής επικοινωνίας. Η χορεία, ο όρος που χρησιμοποιείται διαρκώς από τον Πλάτωνα για τη χορική δραστηριότητα στην πόλη, αντιπροσωπεύει τις συνδυασμένες δραστηριότητες του τραγουδιού και του χορού. Οι ουσιαστικοί δεσμοί ανάμεσα στο τραγούδι και το χορό είναι ο ρυθμός και η κίνηση. Όπως υπάρχει φωνητική κίνηση, όταν η φωνή υψώνεται ή πέφτει ανάλογα με τον τόνο, (μέλος), έτσι και το σώμα ανταποκρίνεται με κινήσεις και χειρονομίες στο ρυθμό. Στη χορική εκτέλεση το σώμα και η φωνή βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία, στο δε συνδυασμό του προφορικού και μη προφορικού βρίσκεται η ουσία της λέξης μουσική.

Χορεύουμε  για  το  γέλιο , χορεύουμε  για  τα  δάκρυα , χορεύουμε  για  την  τρέλα , για τους  φόβους , για  τις  ελπίδες, για  την  αγάπη , για  τον έρωτα. “Ο χορός χρησιμοποιείται ως επικοινωνία  μεταξύ του σώματος και της ψυχής για να            εκφράσει αυτό που βρίσκεται στο βάθος της και δεν υπάρχουν λέξεις για να το περιγράψουν.

Χορός είναι η ποίηση που δημιουργεί το σώμα, με την οποία ο άνθρωπος μπορεί να εκφράζει τον εσωτερικό του κόσμο και τις δημιουργικές-καλλιτεχνικές δεξιότητες του. Ο χορός είναι η τέχνη που επιτρέπει στον άνθρωπο να γυμνάζετε να διασκεδάζει αλλά και να εκφράζετε μέσα από αυτόν. Ο χορός συνδυάζει την μουσική την οπτική και την κινησιολογική αντίληψη. Ο χορός είναι  ένστικτο. Ένα ένστικτο με το οποίο γεννιούνται όχι μόνο οι άνθρωποι, αλλά όλα τα έμψυχα πλάσματα της φύσης. Ο χορός μπορεί να χαρακτηριστεί ανθρώπινη ιδιότητα, όταν η καλλιέργεια και η ανάπτυξη αυτού του ενστίκτου, μέσω της εκπαίδευσης, φτάσει σε ένα υψηλότερο σημείο από το πρωτογενές.

Πηγή: Η ομάδα του syllogoi.com

Σχετικά Άρθρα

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε το Yπουργείο Aνάπτυξης από την Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020 μέσα ...
syllogoi
30 Μαΐου 2020
Τα πανηγύρια τα τελευταία  χρόνια  έχουν γίνει πραγματικός πόλος έλξης από μικρούς και ...
syllogoi
28 Μαΐου 2020
Μια πανέμορφη κίνηση που δημιουργήθηκε από ανθρώπους της παράδοσης με σκοπό την στήριξη και την ...
syllogoi
24 Μαΐου 2020