Μια ματιά στα πανηγύρια
Τα πανηγύρια τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πραγματικός πόλος έλξης από μικρούς και μεγάλους. Αξιοσημείωτη είναι όμως η προσέλευση των νέων παιδιών, της νεολαίας όπως θα λέγαμε στην καθομιλουμένη.
Καθοριστικό ρόλο στην διάδοση των πανηγυριών και την προβολή τους ως έναν εγγυημένο τρόπο διασκέδασης έχουν παίξει τα social media. Μέσω του facebook προβάλλονται ξανά και ξανά οι εκδηλώσεις, η τοποθεσία που θα πραγματοποιηθούν ,η ώρα καθώς και τα σχήματα που θα παρευρεθούν εκεί(μουσικά, χορευτικά).Αρκετά ελκυστική προσέγγιση για τους νέους.
Εντυπωσιακή είναι η εμμονή ορισμένων νέων που «τρελαίνονται» για τα πανηγύρια. Ξαφνικά ταξιδεύουν στα βουνά και στα λαγκάδια δίχως να ξέρουν τι πανηγύρια είναι, γιατί πάει ο κόσμος και τι κάνει σε αυτά. Πολλοί παρασύρονται από την παρέα(μέσο κοινωνικοποίησης ενός εφήβου οι σύλλογοι). Άλλοι πάλι υποκινούνται από την ανάγκη απλά να μην βρίσκονται στο χώρο του σπιτιού τους ή ακολουθούν την μόδα της εποχής τους που στην παρούσα έχουν γίνει και τα πανηγύρια.
Σε πολλές περιπτώσεις συναντάμε πανηγύρια που ουδεμία σχέση έχουν με τα παραδοσιακά πανηγύρια. Πολύ περισσότερο πλησιάζουν τα εμπορικά πανηγύρια που οι ήχοι που φτάνουν στα αυτιά μας μοιάζουν με τα τελειωμένα ”σκυλάδικα” παρά με τα παραδοσιακά μας ακούσματα.
Επίσης, προφανώς και οι λόγοι που πάμε σε ένα πανηγύρι δεν είναι να φάμε μέχρι σκασμού. Όπως επίσης να πιούμε πολύ, να μεθύσουμε, να κοροϊδεύουμε οτιδήποτε κινείται γύρω μας ή και τα χάλια μας.
Φυσικά ο λόγος που πάμε σε πανηγύρι δεν είναι να καθόμαστε όλη νύχτα σε μία καρέκλα και να κοιτάζουμε πώς περνάνε καλά οι άλλοι. Επιθυμία όλων μας είναι ο χορός. Ωστόσο πολλές φορές εκτός του ότι δεν ακούγονται αυτά που παίζουν τα μουσικά σχήματα δεν χορεύονται κιόλας. Παρατηρούμε ακρωτηριασμό της παραδοσιακής μουσικής, κάθε άκουσμα με ένα κλαρίνο ή ακορντεόν πολλοί βιάζονται να το αποκαλέσουν παραδοσιακό τραγούδι.
Η αλήθεια είναι πως είναι μάταιο να προσπαθούμε να διαχωρίσουμε στα παραδοσιακά μας πανηγύρια την ποιότητα από την ποσότητα. Η φράση κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα ίσως να είναι χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί πολλές φορές. Στο τέλος όμως η ποιότητα είναι που επιβιώνει και αντέχει στον χρόνο. Οι φούσκες με την ευκολία που δημιουργούνται έτσι και σκάνε.
Πηγή: Η ομάδα του syllogoi.com