Loading...

Νίκος Αγγούσης – Με μια Πνοή….

Προέρχεται από μία οικογένεια που η μουσική ήταν καθημερινό φαινόμενο. Κάθε ημέρα υπήρχαν μουσικές, συναντήσεις, δισκογραφία, συναυλίες και πανηγύρια. Είναι εικόνες που βίωσε ο ίδιος από μικρό παιδί. Έχοντας παρουσία στο συγκρότημα του παππού του, στην πορεία ενέταξε και άλλα πράγματα, όπως έθνικη μουσική.

Έκανε έναν κύκλο και θεώρησε πως είχε την ανάγκη να εκφράσει και να τιμήσει την καταγωγή του. Στην ουσία να αποτυπώσει τα βιώματα του. Έτσι ξεκίνησε η αναζήτηση των κομματιών, τραγουδιών και κατέληξε σε όλο τον πλούτο που έχει η Θράκη, ένα αστείρευτο πραγματικά πλούτο.

Η Θράκη βρίσκεται σε έναν κόμβο πολιτισμών. Ήταν ανέκαθεν σημείο αλλαγών, από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας. Αυτό που παρατηρούσε ήταν πως το ίδιο τραγούδι σε διπλανό χωριό, είχε είτε άλλο χορό, είτε στίχο.

Η κάθε μικρή κοινότητα είχε διαφοροποιήσεις. Αυτό συμβάλει στον πλούτο της έρευνας του και αναδεικνύει την διαπολιτισμικότητα και την πολυπολυτισμικότητα.

Με μια Πνοή … Χορός – Νίκος Αγγούσης

Ο δίσκος «Με μια Πνοή…Χορός» αποτελεί όπως δήλωσε και ο δημιουργός του Νίκος Αγγούσης, προϊόν συλλογικής δουλειάς. Ξεχωριστό κομμάτι της έκδοσης αποτελεί και το κομμάτι των ευχαριστιών προς τους 13 Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα που συνέδραμαν και συνδράμουν τα μέγιστα με την καλλιτεχνική στήριξή τους.

Ο νέος δίσκος (cd + βιβλίο) με τίτλο «Με μια Πνοή… Χορός» κυκλοφορεί από την εταιρία Polyphonon (LM 111). Η παρούσα έκδοση αποτελεί την έντυπη αποτύπωση μιας μακροχρόνιας έρευνας και καταγραφής παραδοσιακών σκοπών και τραγουδιών των γηγενών και των προσφύγων του Έβρου, από τον Μουσικό-Μουσικολόγο Νίκο Αγγούση.

Έτσι, παρουσιάζεται ένα μικρό δείγμα της πλούσιας μουσικοχορευτικής παράδοσης του Έβρου δίνοντας έμφαση στους οργανικούς σκοπούς που διαδόθηκαν από τους λαϊκούς οργανοπαίκτες στο κλαρίνο. Η πλειοψηφία των καταγραφών αποτελούν πρώτη εκτέλεση, ενώ κάποιες από αυτές είναι οι πρώτες επανεκτελέσεις.

Τα κείμενα του βιβλίου – ένθετου επιμελείται κυρίως ο Μουσικολόγος Δημήτρης Σπανός, αλλά συμμετέχει και η Ελένη Φιλιππίδου, Δρ. Λαογραφίας – Ανθρωπολογίας του Χορού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με κάποια κείμενα.

Ο Νίκος Αγγούσης μετέχει μουσικά με το κλαρίνο, καβάλ, φλογέρα, καθώς και με μια ερμηνεία στο τραγούδι «Δώδεκα χρονών κορίτσι». Ως ερμηνευτές στο τραγούδι μετέχουν οι Θεοπούλα και Λαμπριάννα Δοϊτσίδη, Νίκος Ζαπάρτας, Βαγγέλης Κατσουλίδης και Μάνος Κουτσαγγελίδης.

Με μια Πνοή … Χορός – Νίκος Αγγούσης

Οι μουσικοί συντελεστές είναι

Στο βιολί: Νίκος Ζαπάρτας, Μάκης Μπακλατζής, Σάκης Καρακώστας, Κυριάκος Πετράς, Γιάννης Πούλιος, Γιώργος Ψάλτης,

Στη γκάιντα: Στέλιος Ματακάκης,

Στο ούτι – τζιουμπούς: Θωμάς Κωνσταντίνου, Κυριάκος Ταπάκης,

Στο ούτι: Βαγγέλης Κατσουλίδης, στο λαούτο: Γιάννης Πούλιος, Νίκος
Σιδηρόπουλος, Δημήτρης Σίντος,

Στα κρουστά: Νίκος Μαγνήσαλης, Λουκάς Μεταξάς, Κώστας Μερετάκης, Ηλίας Μίσκας, Γιώργος Παγκοζίδης, Στάθης Παρασκευόπουλος, Δημήτρης Παναγούλιας.

Έρευνα-Επιμέλεια παραγωγής-ενορχήστρωση-διασκευή: Νίκος Αγγούσης

Οι ηχογραφήσεις του δίσκου πραγματοποιήθηκαν στο Eastside studio (Θεσσαλονίκη) από τον Γιώργο Μπακάλη, Ant Art (Αθήνα) από τον Γιάννη Μπαξεβάνη, SINTOS HOME STUDIO (Αθήνα) από τον Δημήτρη Σίντο και Polyphemon studio (Μαρώνεια Ροδόπης) από τον Γιώργο Παγκοζίδη.

Μίξεις: Easteside studio (Θεσσαλονίκη)

Mastering: SIOPIS MASTERING, Αποστόλης Σιώπης

Artwork – Graphic design: Εύρος Βοσκαρίδης

Απολαύστε ένα απόσπασμα από την εξαιρετική δουλειά του

Επιμέλεια άρθρου: Η ομάδα του syllogoi.com

Πληροφορίες: Νίκος Αγγούσης

Σχετικά Άρθρα

Παραδοσιακοι χοροι.Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στη ζωή του ανθρώπου από τα πρώτα χρόνια της ...
syllogoi
17 Ιουνίου 2019
Έρευνα: Παραδοσιακοί Χοροί – Εγκέφαλος – Γήρανση .Οι παραδοσιακοί χοροί αποτελούν μέρος ...
syllogoi
10 Ιουλίου 2019
Τα οφέλη των παραδοσιακών χορών για την υγεία.Έρευνα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έδειξε ότι ...
syllogoi
21 Ιουλίου 2019