Loading...

Ήθη & έθιμα στο ακρωτήρι της Πελοποννήσου.

Χορός του Γιαρέντη

Τη Δευτέρα του Πάσχα στην Περαχώρα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περαχώρας αναβιώνει τον παραδοσιακό «Χορό του Γιαρέντη»,με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής ορχήστρας και κερασμάτων. Το χορευτικό ξεκινά μέσα από τις εκκλησιες της Περαχώρας και καταλήγει στην κεντρική πλατεία.

Το έθιμο της Τράτας

Ο Σύνδεσμος Λουτρακιωτών – Περαχωριτών «Ο Ίβυκος» πραγματοποιεί την Καθαρά Δευτέρα την αναβίωση του εθίμου «Χορός της τράτας» στην κεντρική πλατεία της πόλης του Λουτρακίου. Ο χορός της τράτας ή χορός του Xαραλάμπη, είναι ένα ιδιαίτερο σημαντικό έθιμο της περιοχής. Η τράτα είναι ένας χορός ψαράδων και χορεύεται και στα Μέγαρα, Σαλαμίνα και πιο σπάνια, Ελευσίνα, με μικρή διαφορά στα βήματα και στα τραγούδια. Οι κινήσεις του χορού είναι μπρός πίσω όπως ακριβώς και των ψαράδων όταν ρίχνουν τα δίχτυ στην θάλασσα. Τράτα = βάρκα. Επίσης η κίνηση μπρός πίσω συμβολίζει το πέρασμα από το ένα στάδιο στο άλλο αφήνοντας συμβολικά πίσω τον χειμώνα και περνώντας μπροστά στην άνοιξη.

Βλάχικος γάμος

Το έθιμο αυτό προέρχεται από την Θήβα. Το φέρανε κατά την δεκαετία του ‘80, μια ομάδα ανθρώπων που φτιάξανε τον σύλλογο και το κάνανε για κάποια μόνο χρόνια, μετά σταμάτησε πάλι. Είναι μια παρωδία γάμου, που ντύνονταν με γυναικείους ρόλους οι άντρες, κάποιος έκανε τον παππά ο οποίος διάβαζε ευαγγέλιο πρόστυχο, η νύφη έκανε την γριά και ο γαμπρός τον γέρο. Ο γέρος και η γριά δεν είχε καμία σημασία τότε και στην κοινότητα δεν ήταν ενεργοί. Εννοείται βέβαια οτι τους σέβονταν, αλλά στο τελετουργικό της κοινότητας δεν κάναν κάτι και έτσι τους κορόιδευαν.

Το σπάσιμο του ροδιού

Το πρωί της Πρωτοχρονιάς ο νοικοκύρης του σπιτιού πηγαίνει στην εκκλησία κρατώντας το ρόδι του για να το «λειτουργήσει». Πηγαίνοντας στο σπίτι του, χτυπάει την πόρτα της εισόδου και ανοίγοντας του σπάει με δύναμη το ρόδι για να σκορπιστούν οι ρώγες του παντού στο σπίτι. Με το σπάσιμο του ροδιού εύχονται υγεία και όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη την χρονιά.

Ημέρα του Σταυρού

Στις 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα του Σταυρού, οι γεωργοί τύλιγαν σε μαντήλι σπόρους Δημητριακών για να τα ευλογήσει ο Παπάς ενόψει της σποράς που θα επακολουθούσε. Στις 6 Αυγούστου, κυρίως οι αμπελουργοί, έκοβαν τα πρώτα μισογινομένα σταφύλια και σε πανεράκια τα πήγαιναν στην εκκλησία για ευλογία καλής σοδειάς.

Έθιμο της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας

Το έθιμο τελείται στις 21 Νοεμβρίου, όπου οι γυναίκες πάνε στην εκκλησία φέρνοντας μαζί τους πολυσπόρια δεμένα μέσα σε λευκές πετσέτες για να τα ευλογήσει ο παπάς και να πάνε καλά τα σπαρτά. Κατόπιν, βράζουν «τα μπούλια» δηλαδή καλαμπόκι, σιτάρι, ρεβύθια, φασόλια, φακή και τα ρίχνουν σε μεγάλες γαβάθες και τα περιχύνουν με κρασί. Πριν αρχίσουν να τα τρώνε, πιάνουν μερικούς σπόρους και τους πετάνε πάνω και πίσω τους λέγοντας παραδοσιακούς στίχους για να πάει καλά η σπορά.

Η γιορτή της Ντρέδουρας

Η ντρέδουρα, είναι ένα γλύκισμα με κορινθιακή σταφίδα, χειροποίητο φύλλο, ντόπιο ελαιόλαδο, αμύγδαλο, μέλι, σουσάμι, κανέλα και γαρίφαλο. Την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019 ώρα 17.00 ο Σύλλογος Γυναικών Αγίων Θεοδώρων διοργανώνει τη γιορτή της Ντρέδουρας. Κεράσματα με το παραδοσιακό γλυκό, και όχι μόνο περιμένουν τους επισκέπτες. Ακολουθεί γλέντι και χορός.

Πηγή: Αλεξία Φεσσα

Επιμέλεια δημοσίευσης: Η ομάδα του syllogoi.com

Σχετικά Άρθρα

Παραδοσιακοι χοροι.Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στη ζωή του ανθρώπου από τα πρώτα χρόνια της ...
syllogoi
17 Ιουνίου 2019
Έρευνα: Παραδοσιακοί Χοροί – Εγκέφαλος – Γήρανση .Οι παραδοσιακοί χοροί αποτελούν μέρος ...
syllogoi
10 Ιουλίου 2019
Τα οφέλη των παραδοσιακών χορών για την υγεία.Έρευνα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έδειξε ότι ...
syllogoi
21 Ιουλίου 2019