Γυναίκα στον Γιδά (Αλεξάνδρεια).

Η Αλεξάνδρεια είναι το τρίτο μεγαλύτερο οικιστικό συγκρότημα του νομού Ημαθίας μετά τη Βέροια και τη Νάουσα.

Πρόκειται για την «πρωτεύουσα» του ιστορικού Ρουμλουκιού, της περιοχής της πεδιάδας της Ημαθίας που οριοθετείται δυτικά από τους πρόποδες του Βερμίου όρους, ανατολικά από την περιοχή Χαλάστρας Θεσσαλονίκης, βόρεια από τον πάλαι ποτέ βάλτο των Γιαννιτσών και νοτίως από τους πρόποδες των Πιερίεων όρεων.

Η περιοχή αυτή μετονομάστηκε σε «Ρουμλούκι» από τους Τούρκους κατακτητές (στα βυζαντινά χρόνια ονομαζόταν «Καμπανία»), μία σύνθετη λέξη που σημαίνει «Ρωμιότοπος». Ονομάστηκε έτσι, λόγω του ότι οι Τούρκοι βρήκαν την περιοχή καθαρά ελληνόφωνη κατά τον 14ο αιώνα που έφτασαν εκεί.

Η Αλεξάνδρεια ως το 1953 ονομαζόταν Γιδάς. Για την προέλευση του παλιού ονόματος έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις όπως η προέλευση από την τουρκική λέξη gida (τροφή), από τη βυζαντινή οικογένεια των Γίδων, καθώς και από το γνωστό οικόσιτο ζώο.

 Γυναίκα στον Γιδά (Αλεξάνδρεια)

Κατά την άποψη του τοπικού ερευνητή Ιωάννη Δ. Μοσχόπουλου, η παλαιά ονομασία είναι Γηδάς και όχι Γιδάς, ανάγεται στο Βυζάντιο και σημαίνει “Γη Οδός”.

 Οι κάτοικοι της Αλεξάνδρειας συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821. Σπουδαίος αγωνιστής της επανάστασης του 1821 ήταν ο Ζήσης Γηδιώτης.

Κατά το Μακεδονικό Αγώνα, σπουδαίοι Αλεξανδρινοί Μακεδονομάχοι ήταν οι οπλαρχηγοί Τζόλας Περήφανος, Θεοχάρης Κούγκας (καπετάν Γηδιώτης) και Απόστολος Ματόπουλος, καθώς και ο δάσκαλος Θωμάς Κουκουλούδης

Αρχείο: Υπουργείο πολιτισμού Γαλλίας

Άρθρου: Μακεδονική Παράδοση

Επιμέλεια: Η ομάδα του syllogoi.com

Σχετικά Άρθρα

Έναρξη πανηγυριών !Μετά από την εισήγηση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων η ειδική επιτροπή ...
syllogoi
18 Ιουνίου 2021
Πανηγύρια - Θέμα Χρόνου Μετά από έναν μακρύ και δύσκολο χρονικό διάστημα από ότι φαίνεται φτάνουμε ...
syllogoi
7 Μαΐου 2021
Αποκριάτικο Γλέντι Με γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας όλων, το αποψινό αποκριάτικο live streaming ...
syllogoi
10 Μαρτίου 2021