Γυναίκα στον Γιδά (Αλεξάνδρεια).

Η Αλεξάνδρεια είναι το τρίτο μεγαλύτερο οικιστικό συγκρότημα του νομού Ημαθίας μετά τη Βέροια και τη Νάουσα.

Πρόκειται για την «πρωτεύουσα» του ιστορικού Ρουμλουκιού, της περιοχής της πεδιάδας της Ημαθίας που οριοθετείται δυτικά από τους πρόποδες του Βερμίου όρους, ανατολικά από την περιοχή Χαλάστρας Θεσσαλονίκης, βόρεια από τον πάλαι ποτέ βάλτο των Γιαννιτσών και νοτίως από τους πρόποδες των Πιερίεων όρεων.

Η περιοχή αυτή μετονομάστηκε σε «Ρουμλούκι» από τους Τούρκους κατακτητές (στα βυζαντινά χρόνια ονομαζόταν «Καμπανία»), μία σύνθετη λέξη που σημαίνει «Ρωμιότοπος». Ονομάστηκε έτσι, λόγω του ότι οι Τούρκοι βρήκαν την περιοχή καθαρά ελληνόφωνη κατά τον 14ο αιώνα που έφτασαν εκεί.

Η Αλεξάνδρεια ως το 1953 ονομαζόταν Γιδάς. Για την προέλευση του παλιού ονόματος έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις όπως η προέλευση από την τουρκική λέξη gida (τροφή), από τη βυζαντινή οικογένεια των Γίδων, καθώς και από το γνωστό οικόσιτο ζώο.

 Γυναίκα στον Γιδά (Αλεξάνδρεια)

Κατά την άποψη του τοπικού ερευνητή Ιωάννη Δ. Μοσχόπουλου, η παλαιά ονομασία είναι Γηδάς και όχι Γιδάς, ανάγεται στο Βυζάντιο και σημαίνει “Γη Οδός”.

 Οι κάτοικοι της Αλεξάνδρειας συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821. Σπουδαίος αγωνιστής της επανάστασης του 1821 ήταν ο Ζήσης Γηδιώτης.

Κατά το Μακεδονικό Αγώνα, σπουδαίοι Αλεξανδρινοί Μακεδονομάχοι ήταν οι οπλαρχηγοί Τζόλας Περήφανος, Θεοχάρης Κούγκας (καπετάν Γηδιώτης) και Απόστολος Ματόπουλος, καθώς και ο δάσκαλος Θωμάς Κουκουλούδης

Αρχείο: Υπουργείο πολιτισμού Γαλλίας

Άρθρου: Μακεδονική Παράδοση

Επιμέλεια: Η ομάδα του syllogoi.com

Σχετικά Άρθρα

Τμήματα Χορού όλων των ηλικιών. Οι εξελίξεις τρέχουν , οι ανακοινώσεις βγαίνουν η μία μετά την άλλη. ...
syllogoi
13 Σεπτεμβρίου 2021
Λέοτο - Περιοχή Πρεσπών Φλώρινας .Χαρακτηριστικός χορός από την περιοχή των Πρεσπών στο νομό ...
syllogoi
12 Σεπτεμβρίου 2021
Τμήματα έως 12 ετών. Για ακόμη μία φορά επιβεβαιωνόμαστε στα γραφόμενα μας!! Απέναντι στους ...
syllogoi
11 Σεπτεμβρίου 2021