Φορεσιά Σπήλαιο Γρεβενών. Εμβληματική φωτογραφία από το Σπήλαιο Γρεβενών, τραβηγμένη τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Πρόκειται για μια εξαιρετική φωτογραφία που παρουσιάζει ενδιαφέρον ως προς τους ενδυματολογικούς κώδικες της εποχής εκείνης στο εν λόγω χωριό.

Βλέπουμε δύο τύπους αντρικών ενδυμασιών. Ο καθιστός άντρας φοράει την πατροπαράδοτη λευκή φουστανέλα, η οποία δείχνει ότι είχε ήδη παντρευτεί, σε αντιδιαστολή με τον όρθιο άντρα ο οποίος φοράει κατά πάσα πιθανότητα μαύρη φουστανέλα, κάτι που δείχνει πως ήταν ακόμη ελεύθερος.

Στις γυναίκες της φωτογραφίας, βλέπουμε:

α) Τον τύπο κεφαλοδεσίματος των νεαρών κοριτσιών. Οι νέες κοπέλες χτένιζαν τα μαλλιά δεξιά-αριστερά δημιουργώντας στη μέση & λίγο προς τα αριστερά χωρίστρα, την οποία στερέωναν με τσιμπιδάκια. Στη συνέχεια, αφού έπλεκαν τα μαλλιά τους σε δύο κόσες (κοτσίδες) δεξιά – αριστερά, τοποθετούσαν την τσίπα (μαντίλι) στο επάνω μέρος του κεφαλιού, αφού περνούσαν τις δύο άκρες του από το πίσω μέρος του κεφαλιού, τις έδεναν επάνω στο κεφάλι με τέτοιο τρόπο, ώστε να φαίνεται η χωρίστρα και η δαντέλα με τα κουκάκια.

Φορεσιά Σπήλαιο Γρεβενών

β) Τον τύπο κεφαλοδεσίματος των μεγαλύτερων γυναικών. Οι μεγαλύτερες σε ηλικία, αφού έπλεκαν τα μαλλιά κόσες, τις έδεναν μεταξύ τους δημιουργώντας “κόθορο”, πάνω στον οποίο στήριζαν το μαντίλι. Υπήρχε και έτοιμος κόθορος, πλεγμένος από τα ίδια τους τα μαλλιά. Στη συνέχεια τοποθετούσαν την τσίπα (μαντίλι) στο επάνω μέρος του κεφαλιού και, αφήνοντας, τη μια γωνία του μαντιλιού να κρέμεται λίγο προς τα πίσω, τύλιγαν το μαντίλι γύρω-γύρω στο κεφάλι καλύπτοντας τα μαλλιά τους μέχρι το μέτωπο. Το δέσιμο αυτό του μαντιλιού το ονόμαζαν “κουρούκι”.

γ) Τον τύπο κεφαλοδεσίματος των ηλικιωμένων γυναικών (μπουρμπούλα). Οι ηλικιωμένες φορούσαν το «μπέτσκου» μαντίλι, το οποίο ήταν τετράγωνο, μαύρο ή σκουρόχρωμο, διακοσμημένο γύρω-γύρω με πόχα (2 σειρές κομποδεμένα κρόσσια) ή δαντέλα πλεχτή. Το μπέτσκου μαντίλι το φορούσαν οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ή οι γυναίκες που ήθελαν να εκφράσουν λύπη, επάνω από την τσίπα, τυλίγοντας το κεφάλι και το λαιμό.

ΠΗΓΗ φωτογραφίας – πληροφοριών: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΠΗΛΑΙΟΥ (ΙΛΕΣ)

Άρθρο : Μακεδονική Παράδοση

Επιμέλεια: Η ομάδα του syllogoi.com

Σχετικά Άρθρα

My Data & Πολιτιστικοί Σύλλογοι. Ο καιρός έχει περάσει. Ανά την Ελλάδα όλοι οι πολιτιστικοί ...
syllogoi
29 Μαΐου 2022
Επικυρώθηκε το πρόστιμο των 50000 σε σύλλογο. Με απόφαση η Ελληνική Αστυνομία επικύρωσε το πρόστιμο ...
syllogoi
19 Μαρτίου 2022
Εξελίξεις για το πρόστιμο των 50.000€ σε σύλλογο. Θέση για την επιβολή προστίμου ύψους 50.000 ευρώ ...
syllogoi
12 Μαρτίου 2022