Έ𝝷𝝸𝝻𝝾 «Κλή𝝳𝝾𝝼𝝰» (ή «𝝡𝝰𝞀𝝾ύ𝝳𝝰ς») - 𝝟𝝰𝞃𝝰𝞅ύ𝝲𝝸 𝝟𝝾𝝵ά𝝼𝝶ς
Έθιμο Κλήδονα ή Μαρουδας .Ανάμεσα στο πλήθος των τοπικών εθίμων του Καταφυγίου ιδιαίτερα αγαπητό ήταν και είναι το έθιμο της Μαρούδας (σε άλλες περιοχές γνωστό ως τ’Αη-Γιαννού ή Κλήδονας), που τελείται στις 24 Ιουνίου. Είναι ένα έθιμο για τη γονιμότητα και την καρποφορία που είχε σταματήσει από το 1943 , όταν οι Γερμανοί έκαψαν το Καταφύγι και αναβίωσε για πρώτη φορά το 2012 μετά από περίπου 60 χρόνια.
Σε αυτή την ημερομηνία και γιορτή με το Γενέθλιο Ιωάννου του Προδρόμου, οι κοπέλες κάθε συνοικίας συγκεντρώνονταν και ετοίμαζαν την λεγόμενη “Μαρούδα”. Έπαιρναν ένα μεταλλικό δοχείο ή ένα ξύλινο κάδο (καρδάρι) και το στόλιζαν με λουλούδια και πλατιά φύλλα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας τοποθετούσαν το δοχείο σε μέρος ευρύχωρο και γύρω του έστηναν χορό. Τον χορό αυτό πρώτες τον άνοιγαν οι αρραβωνιασμένες κοπέλες και στη συνέχεια γυναίκες κάθε ηλικίας. Άντρες σε αυτό το έθιμο δεν συμμετείχαν, εκτός από αγόρια ηλικίας 12 έως 16 χρόνων, που στο τέλος του χορού κατάβρεχαν τις κοπέλες με τους αυτοσχέδιους ξύλινους εκτοξευτήρες νερού, τα λεγόμενα “Φλατσκουτάρια”, λέξη ηχοποίητη.
Με το τέλος του χορού οι κοπέλες έτρεχαν προς το μέρος του δοχείου (Μαρούδα) και έπαιρναν λουλούδια που το βράδυ τα τοποθετούσαν κάτω από το μαξιλάρι τους , για να ονειρευτούν τον μέλλοντα σύζυγο. Όμως αυτήν ακριβώς την στιγμή τα παιδιά εκτόξευαν το νερό στις συγκεντρωμένες κοπέλες και τις έλουζαν στην κυριολεξία. Ξεφωνητά, πειράγματα, χαρούμενες φωνές και γέλια ακούγονταν από μακριά, αλλά και πολλές ευχές των κοριτσιών στις αρραβωνιασμένες και παντρεμένες, ύστερα από την αθώα ψυχρολουσία.
Επίσης, αυτή την ημέρα κρεμούσαν στεφάνια με αγριολούλουδα στις εξώθυρες των σπιτιών.
ΠΗΓΗ φωτογραφιών-κειμένου: Μ. Έ. Κ. Κατερίνης