Loading...

Χορός και Χοροδιδάσκαλος .Η διαδικασία του να γίνει κανείς ένας καλός και αποτελεσματικός χοροδιδάσκαλος δεν ολοκληρώνεται μέσα σε μια νύκτα. Η διδασκαλία είναι μια τέχνη και μια επιστήμη συγχρόνως που απαιτεί σημαντικό χρόνο, προσπάθεια και εξάσκηση. Είναι μια δυναμική διαδικασία αλληλεπίδρασης ανάμεσα στον καθηγητή και τον μαθητή, που απαιτεί αμοιβαία επικοινωνία και αφοσίωση στην εκμάθηση του περιεχομένου.

Αποτελεσματικός Χοροδιδάσκαλος

Οι αποτελεσματικοί χοροδιδάσκαλοι έχουν ένα γνήσιο ενδιαφέρον για τους μαθητές τους και δείχνουν αυτό το ενδιαφέρον στην διδακτική τους συμπεριφορά. Ο χοροδιδάσκαλος που αναλαμβάνει να μεταφέρει τις γνώσεις του στα παιδιά, πρέπει να έχει ειδική εκπαίδευση, ενδιαφέρον και ενθουσιασμό, γνώση των διδακτικών τεχνικών και προπαντός ικανότητα επικοινωνίας με τα παιδιά.

Ωστόσο, δεν πρέπει να γίνεται υπερβολικά φιλικός σε σημείο που δεν θα μπορεί να ενεργήσει για την επιβολή της πειθαρχίας, εάν χρειασθεί. Να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του και τους μαθητές του. Η συγκαταβατικότητα και η προθυμία να αποδέχεται ένα λάθος ή μια έλλειψη γνώσης δείχνει, στους μαθητές ότι μπορούν να τον εμπιστεύονται.

Το μάθημα του χορού είναι ένα ιδιόμορφο μάθημα και ο χοροδιδάσκαλος θα πρέπει να είναι γνώστης του κινητικού μέρους, του ύφους και του πλαισίου του χορού.

Όποια κι αν είναι η σύνθεση του τμήματος, ο δάσκαλος περιορίζεται στο να εισάγει τις απαραίτητες εκείνες ικανότητες και στη συνέχεια να δώσει στους μαθητές να τις εξασκήσουν να τις εφαρμόσουν με πρακτικό τρόπο, και, όπου είναι δυνατόν να ενισχύσει την έκφραση και τη δημιουργία. Για να πετύχει ικανοποιητικό αποτέλεσμα, πρέπει να διευρύνει τον τρόπο μετάδοσης του μαθήματός του.

Η προβολή ενός Video με ανάλογο θέμα, η συμμετοχή χορευτών σε διάφορες χορευτικές εκδηλώσεις, η περιγραφή ενός εθίμου, η ανάλυση ενός τραγουδιού είναι στοιχεία που βοηθούν στο να συγκλίνουν προς το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο χοροδιδάσκαλος, στον προγραμματισμό των μαθημάτων, θα πρέπει να θέτει στόχους, και ο πιο βασικός είναι η επικοινωνία των χορευτών μέσα από την κίνηση.

Χοροδιδάσκαλος

Τα παιδιά χρειάζονται ένα δάσκαλο που να είναι:
• Ενθουσιώδης
• Ανθρώπινος
• Ευγενικός
• Καλός ομιλητής
• Με αυτοπεποίθηση
• Κατάλληλα ντυμένος
• Με γνώσεις

Χοροδιδάσκαλος και τάξη

Μέσα στην τάξη πρέπει να είναι:
• Συνεπής

• Προετοιμασμένος

• Πολυμήχανος

• Να κάνει επαναλήψεις μαθημάτων

• Να κάνει έλεγχο για κατανόηση του μαθήματος

• Να είναι πρακτικός

• Ρεαλιστής:Είναι συνεπής και ρεαλιστής σχετικά με τις προσδοκίες του από τους μαθητές. Αυτό παρέχει στους μαθητές ξεκάθαρα όρια αποδεκτής συμπεριφοράς. Επιπλέον, είναι ρεαλιστής σχετικά με το μπορεί να μαθευτεί στον χρόνο που είναι διαθέσιμος σ’ αυτόν και στους μαθητές του. Ενδιαφέρεται να μάθουν οι μαθητές του λίγα και καλά παρά πολλά και σε μέτριο επίπεδο.

• Ανοιχτός : παραμένει ανοιχτός σε ερωτήσεις και σχόλια των μαθητών και δημιουργεί μια ατμόσφαιρα για ανταλλαγή απόψεων. Αυτό ενθαρρύνει τη σκέψη και τη σύνθεση γνώσεων στους μαθητές.

• Ξεκάθαρος: Θέτει ξεκάθαρα τους στόχους του μαθήματος στη γλώσσα που κατανοούν οι μαθητές. Δεν τους υπερφορτώνει έτσι ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να εστιάσουν την προσοχή τους στα σημαντικά σημεία του μαθήματος.

• Με έλεγχο: Είναι αντικειμενικός δίκαιος και δημιουργικός στην εφαρμογή μέτρων πειθαρχίας. Αναγνωρίζει την ατομικότητα κάθε μαθητή, γεγονός που βεβαιώνει τους μαθητές ότι θα αντιμετωπιστούν και θα κριθούν δίκαια.

Σήμερα, είναι πλέον παραδεκτό ότι ο χορός δεν είναι ένα σύνολο από μουσικά και κινητικά στοιχεία, αλλά ένα νέο γέννημα, αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης διεργασίας. Ο χορός είναι παιδί της μουσικής και της κίνησης.

Η διδασκαλία του χορού είναι η καλλιέργεια ενός ζωντανού φαινομένου και όχι παραδοσιακού μουσειακού θέματος. Ενός φαινομένου που δεν είναι βήματα, κίνηση, μουσική, τραγούδι, τέρψη. Είναι όλα αυτά μαζί. Και όχι μόνο. Είναι ζωντανή λειτουργία: γνωστική, εκπαιδευτική, ανανεωτική, αισθητική, θεραπευτική, κοινωνική.

Πηγή

Σχετικά Άρθρα

Τα παιχνίδια των Ελλήνων του Ανατολικού Πόντου. Η βιβλιοθήκη ''Λάζαρος Επιγαρίδης'' της Ευξείνου ...
syllogoi
27 Φεβρουαρίου 2023
Το έθιμο του  Καδή.Το αποκριάτικο αυτό έθιμο έχει τις ρίζες του στην εποχή της Τουρκοκρατίας και ...
syllogoi
27 Φεβρουαρίου 2023
H Γυναικεία Σαμιώτικη Παραδοσιακή Φορεσιά έχει την δική της παράδοση .Η πορεία της σαμιώτικης ...
syllogoi
7 Φεβρουαρίου 2023